"Hudson nedskudt" ved Hanstholm 5. april 1942

"Hudson"-bomber O fra 407 Squadron var lettet kl. 07.53 om morgenen fra flyvepladsen Bircham Newton i Norfolk. Sammen med fire andre fly blev det sendt afsted for enkeltvis at patruljere Nordsøen for fjendtlig skibstrafik.

 

 

Lockheed "Hudson" tilhørende Royal Canadian Airforce. "Hudson"-flyet var oprindeligt udviklet fra et civilt passagerfly, men det viste sig at være fremragende til patruljer over åbent hav. (Foto: Canadian Forces) 

Flyet nærmede sig nu den danske vestkyst ved Hanstholm. Her opdagede man gennem disen en tysk patruljebåd, Vorpostenboot 2009, som lå umiddelbart under land. Kl. 10.47 gik flyet ind til angreb og kastede fire bomber, som imidlertid ikke ramte patruljebåden.

 

 

Et "Hudson"-fly fra samme eskadrille, som det der blev skudt ned ved Hanstholm
- 407 Squadron Royal Canadian Airforce. (Foto: Canadian Forces)    

Da flyet derefter fløj ind mod land, var de tyske luftværnskanoner på Hanstholm klar til at åbne ild mod det, for på trods af tågen var de blevet varslet i god tid af deres radar. Kanonerne på landjorden nåede kun at affyre seks skud, inden flyet var væk i tågen igen. Flyet skød tilbage, men blev så hårdt beskadiget, at det styrtede ned helt inde under kysten.

 

Tysk 3,7 cm luftværnskanon (S.K.C/30) fotograferet på Hanstholm i 1945. En kanon som denne nåede at affyre tre skud mod "Hudsonen". (Foto: F.G. Tillisch/Museumscenter Hanstholm)

Både patruljebåden og luftværnsartilleriet på land gjorde siden krav på æren for nedskydningen.

Hele besætningen på fire mand omkom ved styrtet. Tre af de dræbte flyvere blev fundet og begravet i Frederikshavn, mens den sidste ingen kendt grav har.

Senere bjærgede de tyske soldater også en del af flyets haleplan. Vragstumpen blev af de tyske soldater brugt som trofæ. På vingestumpen skrev de "Battr. Hansted 5. April 1942", og den blev formodentlig brugt som udsmykning i en af batteriets barakker.

Efter krigen blev haleplanet bragt til Tyskland - præcist hvornår er uvist. Her endte det med at blive brugt som havepynt frem til ca. 1990 - i efteråret 2004 vendte den så endelig tilbage til Hanstholm.

Det tyske luftværns beretning om nedskydningen

Vorpostenboot 2009's beretning om nedskydningen