Olsen-Banden i Jylland
Olsenbanden i Thy
I 2021 var det 50 år siden, filmklassikeren "Olsen-Banden i Jylland" blev optaget.
De centrale dele af filmen blev indspillet i Thy, og de store, tyske bunkere i Hanstholm spillede en helt central rolle. De rummede nemlig den glemte skat fra krigens tid, som banden var taget helt til Jylland for at finde.
Fordi museumsområdets bunkere var så vigtige kulisser i filmen, markerer Bunkermuseum Hanstholm filmens 50 års-jubilæum ved den 26. juni både at åbne en særudstilling og udgive en bog om filmen - begge med titlen ”Olsen-Banden i Thy”.
Udstillingen og bogen fortæller om filmen, filmoptagelsernes forløb i 1971 samt om de lokaliteter i Thy, som optræder i filmen.
Både udstilling og bog er blevet til samarbejde med Olsenbandenfanclub Deutschland og Nordisk Film.
Olsen-Banden tog den lange rejse til Jylland - nærmere Thy. I kan rejse med i vores nye udstilling Olsen-Banden i Jylland!
Olsen-Banden på Bunkermuseum Hanstholm
Efter en kæmpe filmsucces i filmverdenen taler man ofte om den svære to’er. Det blev aldrig aktuelt for Olsen-Banden filmene, hvor Nordisk Film med Erik Balling i spidsen producerede hele 14 film med de kendte småforbrydere fra Valby, der så gerne ville gøre det store kup. De 14 Olsen-Bande film er måske den største succes i dansk filmhistorie. Man kan næsten gå så vidt og sige, at Olsen-Banden er et stykke dansk kulturhistorie.
Den tredje Olsen-bande film ”Olsen-banden i Jylland” udspiller sig hovedsageligt i Thy og området omkring Bunkermuseum Hanstholm. En betydelig del af de andre scener i filmen er optaget i området omkring Vigsø og Hamborg (i Thy), f.eks. nogle af vejene.
Plottet i Olsen-Banden i Jylland
Da Egon i denne tredje Olsen-Banden-film kommer ud fra Vridsløselille Statsfængsel, har han en plan, der ikke kan slå fejl. Af en medfange har Egon købt en krøllet plan over en af tyskernes efterladte kommandobunkere ved Vestkysten. En tysk general gemte her en skat i guldbarrer og dollars til brug for sin fremtid i Sydamerika, men han blev overrasket af freden, og skatten skulle derfor efter alt at dømme ligge der endnu.
Olsen-Bandens to andre medlemmer, Benny og Kjeld, bliver mildest talt bekymrede ved tanken om at skulle helt til Jylland og foretagendet (planen) er nær ved at strande, da Kjelds dominerende kone Yvonne hører, at de har i sinde at tage til U D L A N D E T! For husfredens skyld bliver de nødt til at tage hende og sønnen Børge med, hvilket betyder at en masse møbler skal læsses med, så Benny må skaffe en elendig gammel vogn, der kan rumme lidt mere. Så Bennys Chevrolet Impala fra årgang 1961 bliver ”byttet” ud med en slagtervogn. De drager afsted fulde af optimisme, overbeviste om, at Jylland og bonderøvene må være barnemad for folk med deres talenter. Der venter dem en del overraskelser forude.
For det første er Jylland større end de troede. Yvonne udbryder på at tidspunkt; ”Nej, NU må vi altså snart være der!” og lidt efter ”Altså, det kan ikke passe. Her kan da overhovedet ikke bo mennesker.” Da de omsider finder frem til den rigtige bunker, er den fyldt med vand og kan kun forceres i fuld dykkerudstyr. Sagen kompliceres yderligere, da to internationale svindlere, Karina og Rico, dukker op i billedet. Hun er datter af en afdød jysk entreprenør og vender efter et blakket liv ved Rivieraen tilbage til sin fødeby for at finde skatten, som hendes far i sin tid fortalte hende om.
Og så er der jyderne. Det viser sig, at de slet ikke er så nemme at løbe om hjørner med, som Egon troede. Den lokale jernhandler Mads ”Femøre” Madsen og hans stumme medhjælper Betterøv får en finger med i spillet, og Olsen-Banden må udfolde al deres opfindsomme snilde og ufattelige vovemod, før de efter mange trængsler finder frem til skatten.
Og så har de endda et par overraskelser til gode.
Olsen-Bande bunkeren
”Olsen-Banden i Jylland” blev optaget i løbet af nogle måneder i sommeren 1971. Selvom det efterhånden er længe siden, taler den stadig til folks fantasi. Når folk besøger bunkermuseet, spørger de således ofte efter ”Olsen-Bandens bunker”.
Det kan godt være svært at forklare, at Olsen-Bandens bunker ikke er én bunker, men en kombination af tre forskellige bunkere og et studie. Det Jylland, som Olsen-Banden møder, er også sat sammen af flere scener, som er optaget forskellige steder i det nordvestlige Jylland. Som det er helt almindelig på film, er scenerne klippet sammen, så det passer ind i filmens sammenhæng – som ikke nødvendigvis har meget at gøre med den virkelige verdens geografi.
Fotografi: Rolf Konow, www.konow.dk
Denne bunker udgjorde i filmen indgangen til bunkerkomplekset ”246/312-3”. På grund af kystens tilbagerykning ligger bunkeren nu 30 m længere ude i havet end i 1971, og døren, som Olsen-Banden kom ind igennem, ligger nu under vandoverfladen. Bunkeren findes ved stranden i Vigsø – 7 km fra Bunkermuseum Hanstholm.
Bunkeren var af typen Regelbau 636, og ildledercentral for kystbatteriet.
Her befinder Egon sig i ammunitionsgangen i den vestligste af de store bunkere (kanonbunker 4). Sådan ser den også ud i dag. Man kan sagtens gå på opdagelse i denne bunker. Fotografi: Rolf Konow.
Granaten er en attrap af træ. Den hænger i dag under loftet i Palads Teateret i København. Oprindeligt var det planlagt, at scenerne med granaten skulle optages i museumsbunkeren på Bunkermuseum Hanstholm. Det viste sig imidlertid, at det ikke var muligt at fjernstyre den pga. armeringsjernet i bunkerens vægge, og man måtte derfor optage scenerne i studiet i Valby. Still fra filmen: Nordisk Film
På billedet ses den sydlige indkørsel til den vestligste bunker til 38 cm kanonen på museumsområdet. Det var her Olsen-Banden kørte ind med toget. Still fra filmen: Nordisk Film
Dette billede er taget på stedet hvor Olsen-Banden kører ud fra med lokomotivet jaget af Rico. Dette er en ammunitionsbunker, som befinder sig i den østlige del af 38cm batteriet. Den ligger ca. 800m øst for den bunker, som toget kørte ind i. Still fra filmen: Nordisk Film
Bunkermuseum Hanstholm har udarbejdet et lille hæfte, hvor hensigten er at give læseren mulighed for at kigge filmfolkene over skulderen og finde de virkelige steder, hvor filmens fascinerende handling foregik og afsløre nogle af hemmelighederne bag filmen. Hæftet kan købes i vores webshop eller i museumsbutikken.
Filmplakaten fremstiller Olsenbanden som tegneserie, hvilket hentyder til det karikerede og sjove i Olsen Banden. Plakaten fremhæver karakterernes træk udseendemæssigt, såvel som personlighedsmæssigt. Plakat + DVD + div. souvenirs kan købes i museumsbutikken.
Olsen-Banden var mindst lige så populær i DDR som i Danmark, idet det var en af de få film fra Vesten, der gik gennem censuren. De, der udøvede censuren, kunne lide Olsen-Bandens evige kamp mod kapitalisterne, mens biografgængerne elskede de tre opfindsomme danskere, som gang på gang tog kampen op med autoriteterne.
”Mächtig Gewaltig”, som Bennys kendte replik ”skide godt” er oversat til på tysk.